tisdag, 22 januari, 2019

Änglarna

Änglarna

oktober 1, 2015 Publicerad av Kommentera

Den helig Mikaels dag

 

Har du upplevt att du ljusbombats någon gång? När frugan och jag kom hem från Umeå förra söndagskvällen, efter fin helg hos vår grabb och hans lilla familj, då möttes vi av ett starkt ljussken från den nyuppsatta reklamskylten vid backenrondellen. Skenet var så starkt, att jag blev tvungen att hålla upp handen för att avskärma mig från ljuset, och jag fick krypköra genom rondellen. Vi fick en förklaring i vår lokaltidning där den ansvarige för reklamskylten berättade, att det uppstått ett fel i elektroniken, där ett sorts relä som skulle ändra ljusstyrkan mellan natt och dag inte fungerade.

Men denna ljusbombning, från reklamskylten, fick igång mina tankar om det himmelska ljuset. Det berättas i vår bibel om människors möten med änglarna. De beskrivs ofta som väldigt kraftfulla möten.

Till helgen är det ”Den helige Mikaels dag”. Då handlar texterna om dessa himmelska väsen, som kallas änglar. Ordet ängel betyder budbärare, och det är som budbärare vi ofta möter änglarna i vår bibel. När vi till exempel läser de första kapitlen i Lukasevangeliet, då läser vi gång på gång, hur människor får besök av änglar.

De hade ett speciellt budskap till världen, just vid denna tidpunkt, att världens frälsare skulle födas hit till denna jord. Himmelen som varit tyst i flera hundar år visar sin närvaro mycket konkret i dessa budbärares viktiga hälsning.

Finns änglarna 2015 också? Ja åtminstone tror många journalister på dem eftersom de ofta sätter rubriken, ”De hade ängalvakt”, när någon mirakulöst räddats från döden i en bilolycka eller någon annan traumatisk händelse.

Jo, änglar tror jag på, och jag har fått många vittnesbörd från människor som mött änglar. Det finns också många böcker som är skrivna i detta ämne.

Men en ängel är för mig också något väldigt fysiskt. Det är till exempel personer som hjälpt mig i olika situationer. Listan kunde bli lång av änglaliknade varelser i min närhet. Jag får glädja mig över de små enkla vardagshändelserna där jag får se spår av Gud i mina medmänniskor. De är för mig en hälsning från den levande Guden, om att han har omsorg om mig. Jag tror på änglarna, både de synliga och osynliga.

I söndagens text påminner Jesus oss om, att vi ska ha vår glädje i, att våra namn är upptecknade i himlen. En ängel, en budbärare från himlen kom till den unga flickan Maria och hälsade henne med. ” Var inte rädd.. du har funnit nåd inför Gud”.

På samma sätt vill jag vara en budbärare till dig i dag och hälsa dig med att ljusbomba dig med ängelns ord. Var inte rädd… du har funnit nåd inför Gud. Gläd dig, ditt namn är upptecknad i himmelen.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman