söndag, 20 januari, 2019

Att lyssna i tro

Att lyssna i tro

september 22, 2016 Publicerad av Kommentera

Artonde söndagen efter trefaldighet

”Morfar kan du hjälpa mig med det här?” Det var ett av mina barnbarn som kom in till mig i mitt arbetsrum med sin Ipad. Hon ville få tag på mitt Wi-Fi lösenord så att hon kunde surfa en stund innan hon skulle hjälpa mormor att baka. I dag lever vi verkligen i en cybertid där vi ständigt kan vara uppkopplad till en osynlig värld som vi kommunicera med. När jag sitter här och skriver och ser ut genom mitt arbetsrumsfönster, ser jag den unga mamman som styr sin barnvagn med ena handen och i den andra handen håller hon sin telefon. Hon verkar djupt försjunken i det hon läser på skärmen. Plötsligt stannar hon upp och lyfter in telefonen mot barnvagnen för att ta ett foto av sin lilla guldklimp. Nöjd tittar hon på skärmen, skriver några rader och fortsätter sin promenad.

Det här sättet att använda våra telefoner är ett mycket vanligt inslag i vårt samhälle. 2010 befann vi oss i Twitters barndom och Facebook kom som en stormvind över vårt samhälle. Helt plötsligt kunde man lämna ut sin vardag till helt främmande människor. Självkänslan för många i dag, verkar byggas upp i hur många likes man har på sin Facebooks sida.

Att lyssna i tro handlar söndagens texter om, i Hortlax kyrka finns ett antependium som hänger framför talarstolen. Där står det med en sirlig text: ”Hör så får er själ leva”. I en av söndagens texter står det: ”När hon nu lyssnade öppnade Herren hennes hjärta så att hon tog till sig det som Paulus sade.”

Snart startar vi en ny ALPHA kurs i Hortlax kyrka. Där erbjuds det något som man inte får ifrån de sociala medierna. Det vi ger är närvaro. Först äter vi tillsammans, sedan lyssnar vi till ett föredrag utifrån olika kristna frågeställningar. Därefter samlas vi i smågrupper där vi dricker kaffe och samtalar utifrån det vi hört. Själva grundidén är gemenskap. Att lyssna, fråga, fundera, en plats där man tryckt kan ställa de frågor som man annars inte kan ställa i vårt samhälle. Av lyssnandet, av gemenskapen föds det tro. ”Aha, är det så det ligger till”, får vi ofta höra i dessa kurser.

Då händer det som skedde med kvinnan i texten, Herren öppnande hennes hjärta.

Att lyssna i tro är att vända sin själs öra mot Gud. I dagens samhälle överöses vi med budskap från TV, radio och de sociala medierna. Budskapet är, lyssna på mig jag har något viktigt att säga dig. Mitt barnbarn kan surfa på sin Ipad och ringa i sin mobiltelefon, hon kan slå numret till sin mamma och tro att samtalet ska kopplas fram, i en för oss osynlig värld. Att vara uppkopplad till Gud är att vara uppkopplad till en osynlig värld. Vi tror att uppkopplingen fungerar under dygnets 24 timmar. Där tutar det aldrig upptaget. Gud Fader har liksom kvinnan som tog en bild på sitt barn, böjt sig ner till världen och gett oss bilden av hur Gud är. Han har gett oss sin Son som är bilden av honom själv. Ropet hörs från tronsalen, ”Lyssna till min Son”.

Hur kan man lyssna i tro till Gud i denna cybertid? Jesus säger, ”För Gud är ingenting omöjligt”.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman