tisdag, 22 januari, 2019

Att växa i tro

Att växa i tro

april 21, 2016 Publicerad av Kommentera

Femte söndagen i påsktid

 

Nu äntligen är våren här. Jag har lagt på sommardäcken, även om det var med vissa besvär. Ett av vinterdäcken bak ville inte loss ifrån bilen. Jag hade något så modernt som låsmuttrar på vinterdäcken. Detta jag inte visste eftersom bilen köptes i höstas med dessa vinterdäck. När mina försök att få loss det trilskande däcket misslyckats fanns det bara en sak att göra och det var att lämna in bilen på en verkstad. De blev tvungna att borra loss låsmuttern från fälgen. Tänk vilket besvär en liten mutter kan orsaka, en vår och sommarlängtande bilägare.

Om en vecka tänder vi våreldar, sjunger, håller vårtal och skickar iväg raketer för att riktigt hälsa den efterlängtade våren välkommen. Våreldarna värmer våra frusna kroppar och ger oss en föraning om varma soliga sommardagar, när vi kanske sitter på en brygga och kisar i det solvarma glittrande vattnet.

Söndagens texter handlar om att växa i tro genom att kärleken växer till hos oss.

Kärleken är ju som den värmande vår och sommarsolen. Det händer något i våra kroppar och i våra hjärnor när vi möts av värmen efter en lång och kall vinter. När kärleken från Gud möter oss, händer ungefär samma sak. Vi förändras i våra tankebanor och vi ser på våra medmänniskor med andra ögon. Jesus säger att, ”Mitt bud är detta: att ni skall älska varandra. Ni är mina vänner om ni gör vad jag befaller er”. Att älska sin medmänniska är inte tungt bud när vi mötts av den levande Gudens kärlek till oss.

Kanske du känner dig som den där, trilskande muttern, i mitt vinterdäck. Dina upplevelser av vad kristen tro är, det är som fastfruset, eller fastrostat, i ditt sinne, att kristen tro är ett enda etiskt paket, av måsten och borden. Jag vill uppmuntra dig till, att låta Gud få borra in sitt ord in i ditt hjärta, om att du är älskad, sedd och hörd, precis sådan som du är. Du är skapad övermåttan underbar, ja näst intill ett gudaväsen är du skapad. Att låta Gud få borra bort dina fastrostade fördomar, om vad kristen tro är, det kan vara en sådan enkel sak som att du, nästa gång det bjuds till nattvard i din kyrka, gå då dit och ta del i det som där bjuds. Där erbjuds han som kan låta din tro växa. Där i nattvarden möter du Jesus, endast Jesus, han finns där för dig.

Likt vår och sommarsolens ljus och värme, bryter Jesu kärlek igenom allt det frusna, mörka och fastrostade i våra liv. När all helighets Gud möter oss, får vi en annan syn, både på vårt eget liv och våra medmänniskors liv. Där i den värmande gemenskapen växer vår tro.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman