lördag, 25 januari, 2020

Bönen

Bönen

maj 23, 2019 Publicerad av Kommentera

Bönsöndagen

Det var dags att krypa till sängs när en dialog uppstod ibland fyra av mina barnbarn. Alla låg i den stora dubbelsängen och reflekterade över vilken super hjälte de skulle vilja vara. Det fanns ju ganska många att välja bland. Hulken, Läderlappen, Spindelmannen, stålmanen för att bara nämna några.
En sa, ”Jag är den bäste super hjälten, jag är Spiderman.”
”Nej jag är den störste superhjälten jag är Iron Man.” sa en av de äldre barnen.
”Nej jag är den som slår er alla jag är Stålmannen,” sa den tredje. Då ställde sig sig fyraårige Tore upp i sängen och sträckte ut sina armar och sa
”Nej jag är den ultimata superhjälten jag är Jesus Kristus.”

Behovet av superhjältar är stor i vår värld. Hockey VM är snart över och många med mig har följt våra svenska hockey proffs och hoppats att de skulle kunna erövra VM pokalen för tredje året i rad. I skrivandets stund vet jag inte hur det har slutat.
John Lundvik har framfört sin sång ”Too Late for love,” vid Eurovision song contest i Israel. Trots en sjätteplats i slutändan hyllades han stort av juryn som deras favorit, men också förstås av hans fans. Ett annat spännande resultat som vi väntar på, är hur det går med
EU valet till helgen.
EU parlamentarikerna lyfts fram i dagspressen som om de hade någon sorts superhjälte kraft att kunna förändra det mesta i vårt samhälle i dag.
Jag skulle kunna skriva långa rader om många liknade personer, tjänster och företeelser som vi sätter vårt framtidshopp till.

Men nu till helgen får vi rikta våra blickar mot den störste av alla hjältar, som ger hela världen ett hopp och en framtid. Vi ska lyssna till predikan och lära oss hur vi ska komma i kontakt med honom.Vi kommer att tala om Bönen i våra kyrkor. Det handlar om bön i Jesu namn. Bönen är hjärtats samtal med Gud säger den gamle Norske förkunnaren Ole Hallesby. Han säger också att bönen är den kristnes andedräkt, ber vi inte dör vi andligen menar han.
I den gammaltestamentliga läsningen skriver Jeremia. ”Jag vet väl vilka avsikter jag har med er, säger Herren: Välgång, inte olycka. Jag ska ge er en framtid och ett hopp”.

Hopp, det är vad Sebastian Stakset, den forne gangstermedlemmen i hiphop gruppen Kartellen, vill ge till Piteå och Norrbotten. Han och ett stort team av medarbetare planerar att den 21-25 augusti sätta upp ett tält som rymmer ca femtusen personer.
Sebastian har mött Jesus som sin personlige frälsare, och har fått den visionen, att åka runt på vissa platser i Sverige, där han vill tala om att det finns hopp för alla. Han skriver.
”Det finns hopp för dig. Ingenting är så trasigt att det inte går att laga. Det finns en framtid för dig. Det finns förlåtelse och frihet för dig. För du är älskad och så oerhört värdefull!”

När vi söker Gud i bön då byts våra åsikter till insikter. Där i bönekammaren där upptäcker vi saker som vi aldrig har kunnat lära oss genom böcker. Någon har utryckt det så, att i bönegemenskapen med Jesus, där finns det ett bibliotek, som vi fått en himmelsk nyckel till. Där i detta bibliotek där byts våra åsikter om Jesus, om den himmelska världen, om våra medmänniskor, till insikter som vi aldrig förr har haft.
Lille Tores kraftfulla proklamation med utsträckta armar, där han ropar bland sina sykon, Jesus Kristus är världens bäste superhjälte. Den proklamationen kan vi bara ropa ut i den Helige Ande. Genom honom får vi i bönen, en insikt, att han, Jesus Kristus är världens enda hopp.

En skön helg önskar jag dig.
Gösta Degerman