söndag, 20 januari, 2019

Bönsöndag

Bönsöndag

maj 8, 2015 Publicerad av Kommentera

Bönsöndagen

 

Många av oss har erfarenheter av att bön är en kraft källa som mången bedjande mor eller mormor har funnit som ett sätt att påverka sina barns beslut och vägval. En sådan bedjande mor fanns i Porsnäs, Norrfjärden. Hon var mor till den store väckelse prästen Per Brandell. Det står att läsa om hur Per Brandell ibland vaknade på natten av att han hörde sin mor be högljutt för sin sons frälsning.

Hösten 1802 på en dansbana i Porsnäs drabbades han starkt av Guds kallelse. Han ställde sig där på dansbanan och ropade ut till sina kamrater: ”Gud hur länge skall du tåla denna syndalevnad, som så fullständigt liknar Israels dansande kring guldkalven? Hur är det möjligt, att detta straff varmed de hotades skulle undgå oss?”

Allvaret grep tag i ungdomarna och de böjde sina knän i en överlåtelse bön där på dansbanan. En av dessa ungdomar var Rosviks födde Anders Olofsson. När han gifte sig med Sara Margareta Norenius, tog de sig namnet Rosenius. Anders var alltså pappa till Carl Olof Rosenius.

Per Brandell och Anders Rosenius blev båda präster. Per Brandell fick tjänst i Nora församling i Ångermanland medan Anders Rosenius hade svårt att få någon fast tjänst. I tjugo års tid fick han flytta runt som vikarierande präst. Han tjänstgjorde i Piteå, Älvsbyn, Råneå, Stöde, Nysätra, Neder-Kalix och Sävar för att slutligen 1831 få en fast tjänst i Burträsk. Han fick vara en enorm markberedare för den väckelse som senare kom via hans son Carl Olof och den tidning som han var redaktör för, ”Pietisten” (nuvarande Budbäraren). Överallt där Anders Rosenius verkat, spreds hans sons tidning som en löpeld. Sonen Carl Olof fick bli den som startade och ledde den nya inomkyrkliga väckelsen som kallades; Evangeliska Fosterlands Stiftelsen, EFS.

I Nora uppstod det en stark väckelse omkring Per Brandell. Till honom kom lappflickan Maria. Hon hade i svår ångest och umbäranden promenerat från Åsele till Nora för att få frid i sitt hjärta. Brandell hjälpte henne till sinnesro och genom den Helige Andes vittnesbörd i sitt hjärta förstå att hon var ett Guds barn.

När hon kom tillbaka till Åsele mötte hon en ung Lars Levi Laestadius. Han skriver i en av sina böcker: ”Denna lappflicka hade erfarenheter av nådens ordning som jag aldrig hört förut” och ”Nu först, tänkte jag, nu ser jag vägen, som leder till livet”. Lars Levi Laestadius blev några år senare den som ledde tusentals människor till tro.

Vi kan genom denna tillbaka blick i historien härleda tre av norrlands största väckelser till en bedjande mor i Porsnäs. Nora väckelsen, EFS väckelsen, Laestadius väckelsen.

Ge inte upp i din förbön för de dina. Det kan leda till något stort.

Allt gott.

Gösta Degerman