söndag, 20 januari, 2019

Den gode herden

Den gode herden

april 17, 2015 Publicerad av Kommentera

Tredje söndagen i påsktiden

 

Jag fick en yllefilt till julklapp. Det är en sådan där riktigt mjuk filt av ren ull. Ni vet att många filtar är ofta för korta eller för smala, men den här filten är helt perfekt för mig. När jag tar siesta på min vardagsrumssoffa, då kan jag linda in mig i den här filten, utan att fötterna sticker ut, eller att min breda kropp inte ryms inuti filten. Jag känner mig som ormen, i Walt Disneys tecknade version av Robin Hood, när han ligger i sin vagga nedanför kungens fötter. Jag lindar in mig i filten och låter en stunds njutbar vila, stilla dra in över mitt sinne. Jag ligger som i en kokong av ull, helt omsluten av en skön värme.

Varför jag skriver om denna filt i ull, det kommer sig av att söndagens texter handlar om Herden som vaktar lammen och fåren. Mina associationsbanor blev omkring det mjuka, ulliga, varma och sköna. Ni som har gått söndagsskola, minns kanske de vackra Jesus tavlorna, där han målas upp som den gode Herden som bär lammet på sina axlar. Phillip Keller, författare som tillika är fåraherde, förklarar bilden av Jesus som Herden som bär lammet på sina axlar, sålunda. Bland lammen finns det alltid något lamm som är lite väl äventyrlig, och i sin upptäcktsiver kommer den ibland bort från fårahjorden. För att lammet ska lära sig att hålla sig till herden, och till hjorden, lyfter han upp lammet på sina axlar. På detta sätt bärs lammet under några dagar, så att lammet lär känna herden ordentligt. Lammet lär sig att känna igen herderösten, hans andedräkt, känna hans värme, hans hjärtslag. När han sen släpps lös, vill lammet inte lämna herden, utan han håller sig så nära han kan sin herde. Jesus säger att fåren följer sin herde, därför att de känner hans röst. De har varit nära sin herde, därför känner de igen honom. Så står det också om de första lärjungarna, att folket kände igen dem, därför att de hade varit tillsammans med Jesus.

För att återgå till filten i ull, min upplevelse är att den omsluter mig på alla sidor, jag är omsluten av skön ull när jag tar min siesta. I psaltaren 139 v. 5 står det, ”Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand”. Den här bibelversen är tonsatt, och den sjöng jag ofta i samband med lektionerna vid våra konfirmandläger. Jag förmodade att konfirmanderna inte skulle förstå, eller komma ihåg, all min undervisning, om vad den kristna trons innersta väsen var. Därför sjöng jag den här sången för dem, för jag ville visa dessa unga flickor och pojkar, att Gud omsluter dem på alla sidor och att han håller dem i sin hand. Om man har varit Herden Jesus, nära någon gång under livet, då vill man också gärna komma honom nära igen. Ibland kan vi få vara med om sådana stunder där vi känner att Jesus omsluter oss på alla sidor, eller som om vi vore burna på hans axlar.

Så kan tankarna vandra omkring en filt i ull.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman