tisdag, 22 januari, 2019

Den Gode Herden

Den Gode Herden

april 6, 2016 Publicerad av Kommentera

Tredje söndagen i påsktiden

 

Jag har sett vårtecken. Ett tydligt vårtecken för oss som bor inne i tätorten är när kommunens bilar börjar sopa upp all den sand som spridits under vintern på våra gator. Från mitt arbetsrumsfönster har jag sett hur en liten gul traktor med borste sopat trottoaren medan en lastbil med åtföljande sopmaskin sopat gatorna. Lastbilen behövde inte köra så långt innan den fått fullt med sand på flaket. Det blev många turer till avskeppningsplatsen för chauffören. När jag sitter och skriver detta i mitt arbetsrum bryter solen igenom de skira molntäcket och lyser rakt in i mitt ansikte. Jag känner av solvärmen på min kind, samtidigt som detta starka ljus gör att jag får svårt att se vad det är jag skriver på min datorskärm. Motvilligt blir jag tvungen att vrida om persiennerna för att stänga ute en del av detta solljus som jag så innerligt har längtat efter hela långa vintern.

Davids psalm 23, är den föreslagna psalmtexten till helgen, den talar till mig starkt om att ”Din godhet och nåd ska följa mig”. Det är Herden David som skriver om den gode Herden, alltså Gud själv som leder honom på rätta vägar, igenom den mörkaste dal, likaväl som vid de lugnaste vatten. Den där lastbilen med den bakomvarande sopmaskinen väckte inte bara en tanke om våren, den startade också en tankebana om detta att leda. Lastbilen drog sin sopmaskin dit den ville, överallt sopades det upp sand och skräp som samlats under den mörka och kalla vintern. Den var ihopkopplad med dragbilen.

Bilden som vi möter i helgens texter är hur Jesus talar om sig själv som den gode herden som leder och bär sina får till tryggheten i hans närhet. Han föder och bär dem hela vägen hem till fårfållan där han vaktar dem så att inget ont ska hända dem. Fåren var förenade, hopkopplade med Herden.

Har du som jag gått i söndagsskola minns du säkert bilderna av Jesus som herden, bärandes på ett litet lamm, antigen på sina axlar eller i sin famn. Bilden andas omsorg, närhet, intimitet och en kärleksfull famn.

Jesus har en sådan omsorg om oss att han till och med vet av varje hårstrå som faller från vårt huvud. Bibeln berättar för oss om denne Herde som kan mäta upp hela universum mellan sina fingrar och rymma havets vatten i sin hand. Samtidigt som han mäter upp himlavalvet mellan tummen och pekfingret och väger upp miljoner kubikmeter vatten i sin hand, har han en sådan omsorg om varje enskild människa att han känner till varje hårstrå som faller från vårt huvud. En sådan Herde har vi. En som vi kan lita på, en som vi kan luta oss mot, en sådan som inte sviker. En som bär oss i sin famn när livet gjort oss illa. En sådan som inte vänder bort sitt ansikte ifrån oss, utan ständigt har ett tillvänt ansikte mot var och en av oss. Guds ljus och värme är vänt mot oss, han längtar att vi ska vrida upp våra inre persienner och släppa in Gudsljuset i våra liv. Herren talar om, att hans godhet och nåd ska följa oss. Han vill leda oss genom vår mörkaste dal, som till det lugnaste vatten, han vill lyfta oss upp i sin famn och låta sitt ansiktes ljus få lysa över oss. Vi har en ny vår att vänta.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman