söndag, 20 januari, 2019

Den Helige Anden

Den Helige Anden

maj 11, 2016 Publicerad av Kommentera

Pingstdagen

 

Har du tänkt på vad många elprylar vi har i vårt hem. Väckarklockan och mobiltelefonen drivs av el från ett litet batteri. Kylen, mikron, spisen, lamporna, Tv:n, datorn, ja nästan allting vi rör oss med drivs av någon sorts energi. Vattnet i kranarna får vi från pumpar som drivs av el lika väl avloppsvattnet från våra toastolar transporteras via eldrivna pumpar.

När jag sitter här och skriver pågår det en cruising utanför mitt arbetsrumsfönster. Det är bilar i långa rader som åker runt efter stadens gator. Det tutas, ropas och skrattas, dunket från bilarnas bashögtalare hörs vida omkring. Ungdomarna verkar roa sig ordentligt. Jag själv tycker det är, rent ut sagt, väldigt roligt att sitta och titta på alla dessa olika sorters bilar och fordon som cirkulerar genom staden. Jag kan se och höra brummande muskelbilar, vanliga ”svensson bilar”, små epatraktorer, men även en stor jordbrukstraktor finns med i cruisingen.  Jag noterar också att det rullar, välpolerade, glänsande och motivlackade bilar. Jag kan inte nog beundra dessa ungdomars energiska slit med sina bilar. Det måste ju till massor av arbete i garaget innan de kan rulla runt på gatorna med så vackra bilar. Alla dessa fordon har olika motorbestyckningar, en del har många hästkrafter andra färre. Men alla måste hämta sin energi från bränslet som de har i sina tankar annars fungerar inte bilen.

Den här krönikan kommer som du kanske har anat, att handla om energi. Till helgen talar texterna om Guds energi, Guds kraft, Guds dynamis. Det handlar om den Helige Ande som kom över de första lärjungarna likt tungor som av eld. Vi brukar kalla pingstdagen för kyrkans födelsedag eftersom lärjungarna föds på nytt genom att Jesu Kristi Ande tar plats i dem och ger dem en ny energi, kraft och frimodighet till att vittna om Jesus Kristus som uppstånden och levande mitt ibland dem. Jesus hade tre år tidigare talat med farisén Nikodemus om att han måste födas på nytt. ”Sannerligen jag säger dig den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike”.

Allting i den kristna kyrkan måste hämta sin energi, sin kraft, från den Helige Ande om man vill se människor frälsta. Vi kan inte i egen kraft skapa tro i människor, det är bara den Helige Ande som kan göra detta. Vi bör drivas av Guds energi som Paulus utrycker det i Efesierbrevet. Han talar om ”hur väldig hans styrka är för oss som tror – samma oerhörda kraft som han med sin makt lät verka i Kristus, när han uppväckte honom från det döda.” Här finns de grekiska orden Dynamis, Energeja och Kratos. Tre ord som talar om Guds väldiga styrkas energimakt. Guds dynamit, Guds energi och Guds kraft. Denna kraft är utgjuten över Guds församling. Den Helige Ande är närvarande här och nu, han vill bara få tillåtelse att ta över mer och mer områden i våra liv.

Tillbaka till bilden av den långa bilparaden. Det blev inte så mycket av cruising för dessa ungdomar om de inte vred om startnyckeln och släppte på bränsletillförseln till motorn för att den skulle kunna göra sitt jobb. Den Helige Ande vill också få göra sitt ”jobb”, genom oss som är hans kyrka på jorden, nämligen att få den möjligheten, att berätta för världen, om att Jesus Kristus har ställt allt iordning för evigheten, för var och en som vill.

Min vän, be mycket om Andens närvaro i allt det du gör, då skapar han den energi, den kraft och den dynamik som gör oss villiga att gå ut och berätta om det mest fantastiska budskap som kyrkan har.

En skön pingst önskar jag dig.

Gösta Degerman