söndag, 20 januari, 2019

Efterföljelse

Efterföljelse

juni 30, 2016 Publicerad av Kommentera

Sjätte söndagen efter trefaldighet

 

Jag har nämnt förut att jag har växt upp i en familj med 12 barn och jag var nummer 11. Vi syskon fick ofta följa med pappa ut i bärskogen för att plocka lingon. Jag som tillhörde de minsta i barnaskaran fick en liten skål i min hand och den försökte jag fylla så fort jag kunde, samtidigt som jag hela tiden hade koll på vart pappa tog vägen. Han vandrade med nedböjt huvud och med jämna mellanrum strök han sin bärplockare över lingontuvorna och när plockaren var full hällde han det i konten som han hade på ryggen. Jag beundrade min pappas tålamod, envishet och styrka att på några få timmar fylla denna stora behållare med bär. Under åren har jag själv försökt att efterlikna honom i bärskogen men insett att jag nog aldrig kunde bli som han. Nu för tiden är jag bara lat och köper mina bär på Konsum. Det är enklare och mindre tidskrävande. Men visst är det många goda upplevelser som går förlorade genom detta. Tänk på lukterna från träden, fågelkvittret, det speciella känslan och ljudet när lingonriset lätt vidrör skorna, solens värme och det speciella att plocka bäret direkt från riset och få ta ett smakprov från årets första bär.

Söndagens texter handlar om efterföljelse. Jesus säger till sina lärjungar, ”följ mig”. När han säger så kan man också översätta det som, ”härma mig, gör som jag gör”. Lärjungarna studerade Jesus under de tre åren som de vandrade med honom. De såg vad han gjorde, de hörde hans undervisning och de fick också pröva på att göra som Jesus gjorde. Resultatet blev väl inte alltid så bra men de försökte. De var som för mig ute i lingonskogen med min lilla skål. Jag försökte att göra som min pappa gjorde men jag kom aldrig i närheten av hans kapacitet.

Jesus hade en speciell pedagogik när han ville visa hur Guds rike hade kommit. Jag kommer inte ihåg vem som sagt detta, men jag återger det i alla fall utifrån min krackelerade minnesbank.

Så här menar denne okände att Jesus pedagogik är: ”Jag gör, ni ser på. Jag gör, ni hjälper till. Ni gör, jag hjälper till. Ni gör, jag ser på.”

I en av texterna för denna söndag står det om hur Elia slänger sin profetmantel över bonden Elisha. Elisha vet vad som Elia har gjort med honom och han lämnar allt för att följa profeten.

Liksom Elisha fick profetmanteln över sig, står också Jesus där vid din sida i dag och slänger sin mantel över dig och ditt liv. Han säger så stilla till dig, ”Följ mig”. Du blir kallad inte för att du är så duktig utan därför att du är hans älskade barn. Du får följa honom på samma sätt som jag följde min pappa ute i lingonskogen med min lilla skål.

Allt gott önskar jag dig

Gösta Degerman