tisdag, 22 januari, 2019

Ett är nödvändigt

Ett är nödvändigt

september 14, 2015 Publicerad av Kommentera

Femtonde söndagen efter trefaldighet

 

Det där med förnöjsamhet och att inte göra sig bekymmer, det är något som är mycket svårt för de allra flesta. Jag är välsignad med en fru som är ganska förnöjsam av sig. Hon kan tycka, att sitta på solaltanen vid stugan med en kopp kaffe och bulle, det är rent himmelskt. Ibland är jag avundsjuk på hennes enkla sätt att se på tillvaron. Visst oroar hon sig för hur det ska gå för barnbarnen eller hur det ser ut i ett oroligt Europa, där bilder på den lille båtflyktingen Alans döda kropp kablats ut. osv. Men just den där förnöjsamheten, det är det som jag efterlyser i mitt eget liv.

Jesus talar till oss i söndagens texter om att inte göra oss bekymmer. Han är ju också en människa, som du och jag, och vet vad som finns i en människas tankevärld. Han vet att vi har det svårt med bekymmerslösheten.

Han säger ”gör er inga bekymmer”.

Visst är det väl så, att vi ofta gör bekymmer av det som egentligen inte är ett bekymmer. Ibland när vi ligger vakna under nattens små timmar, så blir de små sakerna till väldiga berg av olösta bekymmer. Tanke demonerna åker runt i vår hjärna och sömnen flyr från oss. Oron ökar och ångesten och ängslan vill inte släppa.

När jag var ny som präst, då kunde jag ibland under vissa nätter få telefonsamtal från människor, som sökte någon att dela sin oro, ångest och ängslan med.

När den oroliga människan fick tala ut om det som tyngt, hade hon/ han, oftast lättare att kunna somna. Av åldern och erfarenheten blir man lite visare, det gör att nu har jag lärt mig att stänga av telefonen under natten. Jag har förstått att det är viktigt för mig, att ha en ostörd nattsömn, enbart av den orsaken, att jag själv måste vara utvilad för att klara min morgondag.

Jesus vill att vi ska släppa taget om det jordiska och i stället söka Guds rike, när vi gör det, säger han, då ska också allt det andra falla på plats.

Det söndagens texter säger till oss är, att ett är nödvändigt, och detta enda nödvändiga, det är, att söka Jesu närvaro i sitt liv. Där i Jesu närhet kan våra tankar och hjärtan förvandlas, till att öppna upp våra liv, och vårt samhälle, för alla som behöver finna trygghet och slippa krigets fasor. Bibelns ord lär oss, att hos Jesus finns tryggheten, där finns glädjen, där finns hoppet, där finns förlåtelsen, där finns upprättelsen, där kan man finna förnöjsamheten och där finns livet med stort L.

 

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman