söndag, 17 februari, 2019

Ett nådens år

Ett nådens år

november 27, 2015 Publicerad av Kommentera

Första söndagen i advent.

 

I någon av de många intervjuer som hållits av svenska journalister med olika fransmän den senaste tiden, minns jag det här citatet. ”I en tid av mörker blir varje strimma av ljus tydligare. Att låta bli att skratta och leva är att låta terroristerna vinna. Om detta är ett krig vinner vi det inte genom att ge upp våra liv.” Mörkret har blivit mörkare i Europa och Sverige under den här hösten. Sverige har höjt beredskapen till en nivå vi aldrig tidigare befunnit oss i modern tid. Mitt i detta mörker börjar Kyrkan sitt nya kyrkoår med rubriken, ”Ett nådens år.” Vi startar det kyrkliga nyåret med landa i det som är kristendomens kärnämne, nämligen NÅD.

Det är första advent till helgen och våra kyrkor och bönhus kommer att fyllas av förväntansfulla gudstjänstbesökare som längtansfullt vill sjunga de gamla trygga psalmerna. Med kraft och med känsla av att nu startar vi på riktigt färden mot julen och dess många trevligheter, sjunger vi ”Bereden väg för Herren” och ”Hosianna, Davids son”. Det kommer att finns förväntan i luften och barnens ögon kommer säkert att tindra lite extra.

Det är på nytt ett nådens år från Herren som väntar oss. Ännu dröjer han, för han längtar, hoppas och vill, att alla människor ska komma till kunskap om sanningen.

Texterna talar om ett evangelium för de fattiga, befrielse för de bundna, syn till de blinda, frihet till de förtryckta. Folket ropar ut sitt Hosianna, som betyder rädda oss, giv seger. Folket då, levde under förtryck och rädslor. De hade en ockupationsmakt över sig, nämligen Rom. De behövde en befriare, en som kunde hjälpa dem loss från rädslorna och hoten. Det är väl något liknade i dagens Sverige och Europa. Folken ber om en befriare från alla rädslorna som vill förlama vardagen.

Det vi gör i adventstid är att vi tänder ljus. Vi tänder adventsstjärnan och adventsljusstaken i fönstret. Vi plockar fram olika effektfulla utomhusbelysningar för att fördriva mörkret. Genom dessa handlingar predikar vi för varandra om honom som säger om sig själv. ”Jag är världens ljus den som tror på mig ska inte behöva vandra i mörkret utan ha livets ljus”.

Ordet advent betyder, ankomst eller väntan. Under adventstiden lever vi i förväntan att han, som är livets ljus, ska komma till oss. Vi förbereder oss, vi höjer beredskapen till högsta nivå, för vi väntar att han, som är befriaren, ska komma och lyfta loss alla våra rädslor och föra oss in i den trygghetens famn, som är Guds egen Sons stora famn.

Han påminner oss gång på gång under adventstiden, ”Var inte rädd”. ”Se du har funnit nåd för mina ögon.”

 

En välsignad adventstid önskar jag dig.

Gösta Degerman