tisdag, 22 januari, 2019

Förlorad och återfunnen

Förlorad och återfunnen

juni 18, 2015 Publicerad av Kommentera

Tredje söndagen efter trefaldighet

Jag satte mig ner i fåtöljen och gjorde frugan sällskap framför TV:n en liten stund i lördags. Hon är lite mer rojalistisk än vad jag är och prinsbröllopet var förstås hennes intresse denna lördagsafton. Vigselgudstjänsten närmade sig sitt slut när jag satte mig ner för att se på glittret och glamouren. Då hände det oväntade, Samuel Ljungblahd, Sveriges mest populära gospelsångare, lyckas med konststycket att få hela kyrkan att gunga i en rivig gospel. Där stod kungen och drottningen tillsammans med hela eliten av människor med fina titlar och glitter. De började klappa i händerna och jag med de flesta i Sverige blev totalt överraskade av denna utgångsmarsch. Det gladde mig djupt i mitt hjärta, att se hur alla människorna hängde med i takten och vissa sjöng med i en lovprisning till Jesus som Herre.

I söndagens texter är alla tre årgångarna hämtade från Lukas 15. Där radar Jesus upp liknelser om hur glädjen blir stor när Gud hittar sitt borttappade barn. Han använder en liknelse om ett bortappat får, en person som tappat bort ett silvermynt och även om en son som gått bort från sin far för att slutligen vända om och söka upp pappa igen.
Hur många av er som läser detta har tappat bort någonting? Det vanligaste är väl att man förlagt sina nycklar, plånbok, glasögon eller sin mobil. Men en av de mest pinsamma sakerna man kan göra tror jag att man inte hittar ringen när man står inför prästen. Jag har sett fler än en svettig panna hos brudgum eller bestman när de nervöst börjar leta i fickorna efter vigselringen. Jag såg inte om prins Carl Philip hade några problem med ringen men jag har sett brudparens befriande och avslappnande min när ringen har hittats.

Det jag tror att Jesus vill säga med exempelvis det borttappade myntet är att det blir glädje och befrielse när det som var borttappat hittats igen. Visst känner vi igen oss i denna 2000 år gamla berättelse. Kvinnan sopade hela huset för att leta rätt på det förlorade myntet. Till saken hör att det var ett mycket fattigt hem och förlusten av ett enda silvermynt var oerhört mycket pengar för denna kvinna. Glädjen blir så mycket större när hon hittar igen myntet. Då säger Jesus att hon bjuder sina vänner på fest för att de ska glädjas med henne. Bibeln berättar att det ska bli fest i himlen när vi kommer hem till den plats som är tänkt för oss. Det kommer att bli en underbar mottagningskommitté som slår allt av kungliga bröllop, där du som brud kommer att mötas av jubel och fanfarer när du får se din Herre Jesus Kristus ansikte mot ansikte.

Hos Gud är glädjen stor när en människa vänder om för att möta sin skapare och vän. Borden är dukade, bröllop salens dörrar är vidöppna, festmåltiden väntar på oss.

En skön helg önskar jag dig
Gösta Degerman