söndag, 20 januari, 2019

Friheten i Kristus

Friheten i Kristus

augusti 20, 2015 Publicerad av Kommentera

Tolfte söndagen efter trefaldighet

 

Den här sommaren har det varit rekord många vigslar i Hortlax kyrka. Alla brudparen har fått höra näst intill ett identiskt likande vigseltal ifrån mig. De punkter jag har velat skicka med dom in i deras ansvarstagande för varandra är, ” att lyssna och se, att tala och be.” Jag har också citerat en okänd relationsexpert som sagt sålunda. ”När en kvinna gifter sig, byter hon ut många mäns uppmärksamhet, mot en enda mans ouppmärksamhet.” Tyvärr är det mer än en gång jag fått höra kvinnors frustration av att de tycks ha gift sig med en dövstum man.

Som nygifta och nykära kunde man prata om allt möjligt, men när veckorna och åren går, verkar det som om många män tystnar och sluter in sig ett skal, där hustruns vilja, att dela och prata, inte verkar hörsammas.

I söndagens text möter vi en dövstum man som Jesus botar. Han gör flera olika konstiga saker när han botar honom. Han tog den dövstumme avsides, stack fingrarna i hans öron, han spottade, han rörde vid den stummes tunga, han såg upp mot himlen, han andades djupt och sa effata, som betyder öppna dig. Då löstes hans tunga och han kunde höra och tala. Mannen blev befriad från den ofrivilliga tystnad han fått leva i så länge.

Friheten i Kristus handlar inte bara om att bli fri från sjukdom och felaktiga bidningar. Det handlar också om att få se den befrielse som Jesus gav oss alla vid sin korsdöd och uppståndelse. Jag har många gånger fått se detta under ske när någon människa har upptäckt att Jesus är levande och närvarande mitt i livet. Att se den glädjen, friden, hoppet som genomsyrar hela deras varelse, det är ett under som jag önskar att alla skulle få vara med om. Där föds lovsången och glädjen. När den dövstumme mannen blev fri och helad bröt lovsången lös bland dessa som såg undret ske.

Tack och lov händer det under också i äktenskapen, då och då, när tungans band löses och paren börjar se, och tala med varandra. Det går att hitta tillbaka till den första kärleken även i ett äktenskap där tystnaden har varit rådande. Jesus kan ropa ut sitt effata, öppna dig, över din relation, ditt hem, din församling, din längan efter honom. Det är fullt möjligt att han kan röra vid dina öron, din mun och ditt hjärta, för att du ska få uppleva den fulla friheten i Kristus.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman