onsdag, 24 april, 2019

Goda förvaltare

Goda förvaltare

augusti 9, 2017 Publicerad av Kommentera

Nionde söndagen efter trefaldighet

Jag läste att storbankerna aviserar en vinst på, hör och häpna, 92 miljarder kronor för 2016. Komikern Özz Nüjen skriver att förr kunde man råna en bank, men det är tekniskt omöjligt just nu, men däremot menar han, att nu rånar bankerna oss, med alla små och stora avgifter, för att de ska låna våra pengar till dess vi behöver dem. En annan sak att ifrågasätta är, hur våra pensionsfonder förvaltas.

En som förvaltat sitt pund väl är skidåkerskan Therese Johaug. Mitt i att hon har en dopingdom hängandes över sig, har hon köpt en lyxvilla vidd Holmenkollen för 19 miljoner. Hon har förvaltat sina inkomster från skidåkningen väl. Hon sticker inte under stolen med att hon i dag är miljonär och att hon har skidsporten att tacka för allt.

En annan idrottsprofil är den Brasilianska fotbollsspelaren Neymar som lämnar Barcelona för att spela i Frankrike och PSG med en monsterlön på 5,5 miljoner i veckan. Lägg märke till att det är hans veckolön inte hans årslön. Övergången mellan klubbarna kostar 2,2 miljarder.

Pengar verkar det finnas gott om i vår värld. Men tråkigt nog är tendensen att de rika blir rikare och de fattiga fattigare.

Helgens texter handlar om förvaltarskap, vi möter de som både lyckats och misslyckats med sitt förvaltarskap att vara en god förvaltare, av Guds mångfaldiga nåd.

Jag har ibland tänkt på om Jesus skulle ha lett ett politiskt parti i dag, hur skulle det partiprogrammet se ut? Kanske så här: Ge den fattige mat och husrum, skaffa honom ett jobb att leva av, låt främlingen som kommer till ert land åtnjuta allt det ni själva äger och har. Sälj allt det du har och ge till de fattiga. Ge så ska du få. Tänk mer på andra än på er själva. Se till att de gamla och sjuka har ett alltigenom tätt skyddsnät. Stig upp ur bekvämlighetssoffan och gå ut och gör alla folk till mina lärjungar. Hans ord blir som dolkstötar rakt in i vår egen bekvämlighetzon.

Listan skulle jag kunna göra ganska lång. Men om Jesu undervisning fullt ut skulle slå igenom i vårt samhälle, hur skulle det då gå med våra besparingar? Hur skulle det då gå med vår åsikt att andra ska göra det vi tycker borde göras?

Storbankernas väldiga inkomster, idrottsstjärnornas bonusar och reklamintäkter är bara en liten glimt av hur det står till i vårt samhälle som flödar över av egoism. Vad skulle inte 92 miljarder kunna göra för sjukvården eller skolan?

Det är lätt att överlämna skulden till någon annan. Men vi är alla förskingrare inför Gud. Vi har inte förvaltat våra gåvor som vi borde. Vår skuld är så stor att vi inte kan betala tillbaka.

En gammal predikant sa, ”Plånboken är svårast för en människa att överlåta till Gud”. Det ligger mycken sanning i den devisen. EFS predikanten Knut Björk skrev. ” Om jag skulle delas upp i tusen bitar skulle varje del hoppa upp och säga, jag, jag, jag”.

Att förvalta Guds väldiga nåd är ett oerhört stort ansvar, som är lagt i bräckliga, svaga, egoistiska människohänder. Därför är det tryggt att veta, att Jesus gått in i mitt ställe inför Gud, och förvaltat och fullgjort allt, det som jag borde och skulle.

I Psalm 147 vers 2 skriver J.O Wallin, ”Han fullgjorde vad vi borde och blev vår rättfärdighet”.

Hur förvaltar du och jag Guds väldiga nåd på ett rätt sätt den här dagen, den här veckan, detta året?

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman