söndag, 20 januari, 2019

Gud – Fader, Son och Ande

Gud – Fader, Son och Ande

maj 20, 2016 Publicerad av Kommentera

Heliga trefaldighets dag

 

Våren vittnar om att det som verkar varit dött, nu fått liv. Vi ser det nu i våra trädgårdar hur det spritter av liv. Livet i naturen verkar vara hur stark som helst. Maskrosen tränger sig igenom den svarta asfalten och lyser så där underbart guld gul. Rönnen vid vårt sovrumsfönster har nästan slagit ut, den lyser så där skirt ljusgrön, likaså björkarna vid busstationen, har de sista dagarna fått samma ljusgröna ton.

Det vittnar om liv.

Fiskmåsen, sädesärlan, storspoven söker sig en partner och ordnar till ett bo för att föda en ny kull av ungar.

Det vittnar om liv.

Ungdomarna går tätt hopslingrade, de viskar ömma kärleksord och tittar kärleksfullt på varandra.

Det vittnar om liv.

Pensionärerna som sitter i parkbänken, kramar makens hand lite extra.

Det vittnar om liv.

Vad är det som åstadkommer detta? Jo det är den värmande vårsolen. Tänk vad denna energikälla kan förlösa så mycket liv. För oss nordbor är ju det här något väldigt stort, när vi i månader har levt i mörker och kyla helt plötsligt får stå i ett flöde av ljus och värme.

När du läser detta har jag redan citerat de texter vi möter till helgen. Jag har då nämligen haft konfirmations gudstjänst i Hortlax kyrka. Där lästes det som vi kallar för dopbefallningen eller missionsbefallningen. Jesus gav lärjungarna en sista marschorder. Lärjungarna hade sett honom, och mött honom, som uppstånden och levande mitt ibland dem.  De fick ett uppdrag att utföra. De skulle inte bara stanna i Jerusalems tempel och njuta av Gudsnärvaron, utan de skulle ut i världen för att berätta om det Gud hade gjort med dem och med en hel värld.

Människan kan ana Gud i naturen, men själva Gudsuppenbarelsen finns i Jesus Kristus. När lärjungarna hade sett Jesus, hade de också sett Fadern. ”Jag och Fadern är ett” sa Jesus till dem. På pingstdagen fick de ta del av den Helige Ande, som deras hjälpare. De fick ta del av den Heliga treenigheten.

Bibeln säger att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Han är livets ursprung. Det som händer under våren är en påminnelse om Gud, om det han gjort och det han gör. Han skapar liv. När Jesus presenterar sig själv för lärjungarna säger han att är, vägen sanningen och livet. Jesus ger liv och skapar liv, han är livets ursprung och själva livet finns i och hos honom.

Därför kan vi glädjas över våren på ett dubbelt sätt, att vi har fått evigt liv genom Jesu offerdöd på korset och att hans liv är, och finns synlig i vårens sprudlande liv. Vi anar Guds två händer som Luther talade om. Guds skapande hand och Guds frälsande hand.

Njut av solen och värmen, men tänk också på att det är Gud själv som ger dig den.

 

En härlig vårtid önskar jag dig.

Gösta Degerman