söndag, 20 januari, 2019

Guds mäktiga verk

Guds mäktiga verk

mars 8, 2016 Publicerad av Kommentera

Jungfru Marie bebådelsedag

 

Förra helgen var jag och frugan nere till Umeå för att träffa sonen och hans lilla familj. När jag och sonen satt och slappade framför tv:n kände jag hur jag blev mer och mer upprörd över det aggressiva sätt som de olika spelbolagen använde för att locka människor att spela på just deras sajt. Vid en av dessa reklampauser, räknade vi till nio stycken reklamsnuttar, som alla handlade om att vinna högsta vinsten. Flera av dem visade människor som hoppade och skrek av glädje över att ha vunnit. Trisslottsreklamen ger även den en uppskruvad bild, ”Plötsligt händer det”. Jag är inte allmänt emot reklam, men jag blir upprörd när jag vet hur spelberoendet far så illa med många människor. En betydligt snällare reklam har Gevalias kaffe, där talas det om ett oväntat besök. Ett oväntat besök kan ju vara både roligt och skrämmande. Ett badkar som kommer från övervåningen eller en fallskärmshoppare som dimper ner vid kaffebordet. Reklammakarna vill visa att ett oväntat besök kan skapa både förvåning men också glädje.

I helgens texter får Maria ett oväntat besök av ängeln Gabriel, hon reagerade med rädsla. Det är kanske inte så konstigt med en sådan reaktion. Tänk dig att möta en himmelsk varelse i ditt kök, visst skulle även du bli förskräckt av ett sådant möte? Rädslor är det som ofta styr oss människor i dag. I dopritualen säger jag, ”Barnen är vår oro och vår framtid.”  Nu när Sverige har fått en ny prins kommer säkert prinsessan Viktoria och prins Daniel att vara oroliga för lille Oscars och Estelles framtid, liksom alla föräldrar i Sverige och världen är för sina barn.

Rädslorna som kommer över oss handlar ofta om, det oroliga världsläget, ekonomin, arbetslösheten, sjukdomar, pensionssparandet, att bli ifrågasatt, att inte bli accepterad, att inte känna sig älskad. Jag skulle kunna göra den här listan hur lång som helst men det jag ville räcka dig i dag utifrån helgens texter är att du inte behöver vara rädd, därför att du funnit nåd från Gud.

Vet du om att du är älskad, att du är sedd, att du är välsignad med all den himmelska värdens andliga välsignelser som finns i Jesus Kristus? Du är en himmelsk miljonär. Du har högsta vinsten intill dig.

”Plötsligt händer det”. Jag vill påminna dig om att det redan har hänt. För 2000 år sedan ordnade Gud det så att du och jag fick en ny och levande väg till Gud genom Jesus Kristus. Ta emot gåvan som redan finns där. Då ska du få uppleva att den Helige Ande och den högstes kraft ska vila över dig.

En skön helg önskar jag dig!

Gösta Degerman