tisdag, 22 januari, 2019

Guds mäktiga verk

Guds mäktiga verk

mars 19, 2015 Publicerad av Kommentera

Jungfru Marie bebådelsedag

 

Tycker du att det är mycket av dåliga och hemska nyheter som speglas i TV och övriga media. Vi har hört och sett hur Putin försöker att kringgå FN och EU:s olika fredssamtal. Vi hör om de kallblodiga avrättningar som IS utför i deras Guds namn. Just nu läser jag på webben att det lilla öriket Vanuatu i Stilla havet drabbats av en tropisk cyklon som förstört nästan hela öriket. Presidenten Baldwin Lonsdale vädjar om katastrof hjälp från omvärlden. Vi skulle kunna göra listan lång på olika hemskheter som pågår runt om i vår värld.

Men visste du om att det finns en bok som kallas ”de goda nyheterna”? Det är förstås Bibeln jag åsyftar. I en av episteltexterna för söndagen skriver aposteln Paulus:

Nu blir det ingen fällande dom för dem som tillhör Kristus Jesus.

De goda nyheterna är att Gud i Jesus har gett hela mänskligheten ett hopp. Det nya i den kristna tron är att Jesus går in som medlare mellan människa och Gud. Genom Jesus fullbordas Gamla testamentes offertjänst. Nu går förlåtelsen genom Jesus. Det är om detta vi kommer att tala om i våra kyrkor nu inför påsken. I Nya testamentet finns Faderns famn bara öppen vid korset.

Det är här, vid korset, vi får uppleva det som är rubriken för söndagen, Guds mäktiga verk. Detta är de goda nyheterna att skulden är betald, synden är sonad, och att Gud har öppnat den stängda dörren till paradiset genom undret vid Golgata. Nu står Gud Fader själv, med en öppen famn och väntar på alla sina bortsprungna barn. Festmåltiden är dukad och du och jag är inbjuden att få delta där.

Det är som Paulus skriver att, när vi kommer till Jesus, står vi fria. Där finns inga krav, borden eller måsten eller ”du ska”. Här måste man inte längre. Detta skiljer den kristna tron från andra läror, genom att i Kristus ges frälsningen fritt och för intet.

I evangelietexten möter vi Maria som hör ängeln säga ”Var inte rädd Maria, du har funnit nåd hos Gud”. Maria får bära fram Guds frälsning till världen. Det är en evig oföränderlig kärlek som möter dig och mig i Jesus. Ängelns hälsning till Maria den gäller också dig och mig, ”Du har funnit nåd inför Gud”. Mitt i oron och ängslan som kan finnas, när vi ser på vår värld, så vill jag att du ska få höra att Gud själv ropar, just nu, dessa ord av goda nyheter över ditt liv:

Var hälsad du högt benådade du har funnit nåd inför Gud.

 

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman