söndag, 20 januari, 2019

Guds rike är nära

Guds rike är nära

december 1, 2015 Publicerad av Kommentera

Andra advent

 

I Malmö har de haft årets största fest. Zlatan Ibrahimovic´Sveriges genom tidernas största fotbollsstjärna var på besök, med sitt Franska klubblag PSG. Zlatan hade hyrt stora torget och fixat en storbildsskärm för ca två hundratusen kronor, med en tanke, att alla Malmöborna skulle få en möjlighet att se matchen. När Zlatan och hans klubbkompisar klev av spelarbussen inför matchen, var det ett väldigt ståhej bland fansen. Stadens store son var ju på besök och det ville ingen missa. Tidigare under dagen hade Zlatan tagit en bild på sig själv vid en av stadens parker och lagt ut bilden på twitter med orden, ”Nu är jag här”.

Andra advent handlar om ett andra advent. Ordet advent betyder ankomst eller väntan. Texterna talar om att Jesus ska komma tillbaka för att hämta sin brud, och att församlingen ska hålla sig vakande och beredda på hans ankomst.

I Julevangeliet berättas det om hans första ankomst. Då visade sig ett tecken i himlen, genom att en stor stjärna bildades och ledde de vise männen, till den plats där Jesus befann sig med Maria och Josef. Änglarna förkunnade hans ankomst genom en mäktig kör ute i Julnatten för herdarna. När Jesus kommer denna andra gång då ska tecken visa sig i solen och månen och stjärnorna och himmelens makter ska skaka. Det blir inte som när Zlatan klev av spelarbussen, eller ens det jubel han åstadkommit genom sina många vackra mål. När Jesus kommer är hela världen införstådd, att nu är det slutet på denna tidsålder, och församlingen kommer att jubla inför detta möte.

Kung Zlatan bjöd Malmöborna på en fotbollsfest för några hundra tusen, kung Jesus bjuder en hel värld till den största av alla fester. För att du och jag ska få möjlighet att vara med på den festen, betalade Jesus det med sitt eget liv. Det kostade honom allt, för att du och jag skulle få vara med. Inbjudan har gått ut, Jesus vill ha ett svar på sin inbjudan. Inbjudningskortet skrevs inte med bläck och penna, utan med grova spikar, som drevs genom hans händer. När han hängde där på korset ropade han ut i sitt sista andetag, ”det är fullbordat”. I dessa ord öppnades vägen in till festsalen för oss alla som vill vara med.

Jesus har inte lagt ut sin bild på twitter eller något annat media, han har skrivit ner det i sin bok, ”snart är jag här”. Gör dig redo att möta konungarnas konung, det är vad andra advent talar om.

En skön adventstid önskar jag dig

Gösta Degerman