söndag, 20 januari, 2019

Jesus skapar tro

Jesus skapar tro

januari 22, 2015 Publicerad av Kommentera

Tredje söndagen efter trettondagen. 

 

Det berättas att grundaren av Frälsningsarmén, William Booth, träffade en ateist och de kom i samspråk. Efter deras samtal säger ateisten till Booth(fritt ur mitt krackelerade minne):

Om det är sant det ni kristna berättar om, skulle jag, om det blev tvunget, gå på alla fyra genom England för att få berätta detta.

Jag tror att du liksom jag berördes väldigt illa av det hemska terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris. Bröderna Cherif och Said Kouachi gick in och sköt ner de intet ont anande satirtecknarna. Dessa journalister var övertygade, om att i det fria ordets namn, så kunde man skämta om vad som helst, även om profeten Muhammed. Terroristerna var övertygade i sin gärning, journalisterna i sin.

I helgens texter möter vi några människor som är övertygade om att Jesus Kristus är Messias. En militär, en som hade sin inkomst med vapen i sin hand, han får Jesus att utbrista.

Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit så stark tro.

Tron kan försätta berg heter det. Jag tänker så här, handlar tron om att med våld tala om vad jag tycker, eller handlar tron om, att med satir och förlöjligande som vapen, berätta sin tro och övertygelse? Jesus talar ett helt annat språk, han säger, ”Om någon slår dig på din högra kind, vänd då också den andra mot honom”. Han talar om att kärleken, det är den makt som kan förvandla världen.

”Hur har du det med Jesus?” Den frågan vågade man ställa under 1950 talets väckelsetid här i Piteå. Frågan är lika aktuell i dag. Du som läser detta ”Hur har du det med Jesus”?  Vad gör du med honom som kallar sig själv för ”vägen, sanningen och livet”?

Om det kärlekens evangelium som Jesus talar om, är sant, då vore det väl värt att också prövas?

Om det är sant att Jesus Kristus är intresserad av din vardag, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant att Jesus älskar att lyssna på dig när du ber, vad gör du med den sanningen?

Om det är sant att Jesus Kristus är enda vägen till Gud, vad gör du då med den sanningen?

Om det är sant att Jesus har försonat dig med Gud, vad gör du med den sanningen?

Jag har en tro på, att det är sant att han längtar efter dig och vill ha gemenskap med dig.

 

Jag önskar dig en skön helg!
Gösta Degerman