söndag, 20 januari, 2019

Kallelsen till Guds rike

Kallelsen till Guds rike

juni 12, 2015 Publicerad av Kommentera

Andra söndagen efter trefaldighet

 

När frugan fyllde sextio år bjöd hon barnen, barnbarnen och närmsta släkten, plus några av hennes vänner på kalas. Hon hade bestämt att all mat skulle köpas via en cateringfirma, för att ingen skulle behöva jobba med maten. Hon köpte också plastbestick och papptallrikar för att ingen skulle behöva diska. Inte så globalekologiskt kanske, men ack så bekvämt. Alla som inbjöds kom med glädje, och alla grät och vrålade i en skrattexplosion när sonen visade sin hyllningsfilm till mor. Det var fest, det var glädje och frugan blev mer än nöjd med firandet.

I söndagens texter berättar Jesus en liknelse om en man som inbjuder till fest. Men det tråkiga är att de som han inbjuder inte vill eller kan komma till festen. De allra flesta säger att de är upptagna med annat.

I en anekdot berättas det om tre tyska präster som fått problem med fladdermöss i klocktornet. De resonerade med varandra om vad de skulle göra för att bli av med fladdermössen. – Vi kan väl be någon komma och skjuta dem, tyckte den förste prästen. Men de andra ansåg att det var för groteskt. – Men vi kan väl försöka fånga in dem och släppa dem lösa på någon ö i havet tyckte den andre prästen. Det förslaget var alldeles för jobbigt och långsökt tyckte de andra två. – Men, sa den tredje prästen, jag vet vad vi gör med dem. Vi döper och konfirmerar dem, sen behöver vi inte se dem mera.

Den här anekdoten har en gnutta av sanning i sig. Vi i kyrkan döper och konfirmerar våra medlemmar, men efter konfirmationen händer det att vi inte längre får se vissa av dem i kyrkan. Vi kan få träffa dem när de ska vigas och i sin tur döpa sina barn, men under en lång tid, ser vi dem inte i vår verksamhet. Det är myntat ett utryck som heter, ”fyrhjuls kristna”, med det menas att man kommer till kyrkan i barnvagnen när de ska döpas, vid konfirmationen och vigseln kommer man i bil och den gången man ska begravas körs man i en likvagn.

”Kallelsen till Guds rike” är temat för helgen och texterna är allvarliga. Med en underton av förväntan från Guds sida, ska alla som bjuds och kallas till den himmelska festen hörsamma den inbjudan som han sänt ut.  Gud vill att alla ska bli räddade och komma till kunskap om sanningen. Gud vill att alla ska komma till hans fest. Inbjudan har gått ut genom Jesu korsdöd där han ropar ut ”Det är fullbordat”. Allt är färdigt, festsalen är dukad, frågan är: Vill du vara med på festen?

En ung pojke kommer fram till predikanten efter ett möte och frågar. ”Vad ska jag göra för att få bli frälst?” Då svarar predikanten, ”Du kommer för sent”. Pojken blev helt förstörd och förskräckt, och sa, ”Va, kan jag inget göra för att få bli frälst”? ”Nej du kan inget göra för att bli frälst, för att allt det du skulle göra det har Jesus redan gjort för dig” förklarade predikanten med ett leende.

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman