söndag, 17 februari, 2019

Livets bröd

Livets bröd

mars 13, 2015 Publicerad av Kommentera

Midfastosöndagen

 

Ett av många fina minnen jag har, från min tidiga tonårstid, är när jag kom hem efter skolan eller fotbollsträningen och mamma hade bakat ”slätbulla”. Hon bakade vetelängder av ca 2 liter deg en gång i veckan. Tro mig, det behövdes eftersom vi var så många i hushållet. När jag kom hem en sådan där bakdag, då var köket fyllt av doften från det nybakade brödet. Då skyndade jag mig att leta fram det största glaset och fyllde det med kall mjölk och bröt en halva av en vetelängd. Jag satte mig på kökssoffans armstöd, för att få en så fin utsikt som möjligt över Tavelsjöns glittrande vatten och på grusvägen ner till byasågen. Det var för mig en oslagbar kombination, färskt bröd, kall mjölk och en underbart vilsam utsikt.

Nu till helgen kommer det att firas nattvard i många kyrkor och bönhus, eftersom det är brödets söndag.

Där kommer pastorn eller prästen att hålla upp det osyrade brödet och säga:

Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp. Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd.

Att brödet är osyrat, kan stå för renhet och syndfrihet. Brödet som man åt under påsken var naggat och randigt.

Jesus lyfter upp det naggade, randiga och osyrade brödet vid deras sista måltid. Han bryter det  och säger till lärjungarna: ”detta är min kropp som utges för er”. Hans kropp som det skulle drivas spikar igenom och genomborras av spjut. Hans rygg som blev uppfläkt av piskslagen. Hans kropp blev som brödet, naggat och randigt.

Psalmisten säger profetiskt i Ps 129:3 ”På min rygg har plöjare plöjt och dragit långa fåror”. Brödets söndag påminner oss om Jesu lidande och död. Detta fasansfulla lidande som ger oss liv. Livets bröd är Jesus själv. Han säger ”den som äter av det brödet ska leva i evighet”.

Mammas stora brödhög räckte ca en vecka, Jesus brödet räcker till alla i alla tider. Du som vill ha med Jesus att göra för dig är framtidsutsikterna underbara. Det som väntar är bättre än kall mjölk, vetebröd och vacker utsikt.

 

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman