fredag, 24 maj, 2019

Livets källa

Livets källa

januari 14, 2016 Publicerad av Kommentera

Andra söndagen efter trettondagen

När jag var i tonåren, då spelade jag ständigt fotboll. Det var mitt allra största intresse. Men redan vid 16 års ålder förstördes mina knän i en skidolycka. Då avslutades också min fotbolls karriär. Den blev kort men intensiv.

Jag spelade både med A-laget, B-laget och i pojklaget. Vi bodde ca 7 km från fotbollsplanen så det blev en del cyklande för mig eftersom mor och far varken hade körkort eller bil.

Varje gång jag cyklade hem ifrån tränig eller match, passerade jag en kallkälla. Ofta stannade jag till där och drack mig otörstig. Källan visste inte många om. Bilarna som körde på vägen intill kunde inte se den inte heller de som cyklade förbi på den gamla ko stigen kunde upptäcka den. Bara vi som visste var den var kunde stanna till och dricka av den.

I psalm 246 i vår psalmbok sjunger vi i första versen att källan är gömd men uppenbar.

I helgens texter möter vi en törstig Jesus. Han har stannat till vid en källa strax utanför Sykar. Han kommer i samspråk med en kvinna. Till henne säger han. ”Den som dricker av det vatten som jag ger honom blir aldrig mer törstig”.

Det finns en källa att dricka ur som Jesus vittnar om. Han talar det om en källa som aldrig sinar. Källan är Jesus själv och hans Ande.

Törsten som bibeln talar om är en omskrivning av vår längtan. Frågan går till dig om du längtar efter frid med Gud? Längtar du efter en förändrig i ditt liv? Törstar du efter Gud?

Jesus han säger till oss alla att vi kan få komma till honom och dricka. Dricka av det eviga livets vatten. Det finns ett talesätt omkring detta med att läsa Guds ord att gå på gudstjänst och ivern att söka Guds närhet. Talesättet lyder: ”Du kan äta dig hungrig och svälta dig mätt”. Det talesättet kan användas också när det gäller törsten efter Gud.

Källan är gömd men ändå uppenbar. De som hittar fram till källan dricker ur den och njuter av det levande vattnet. Det som Guds församling har gjort, är att de har upptäckt denna källa. De dricker ur den och njuter av det levande vattnet. Därför är det församlingens och min största längtan att också fler skall upptäcka källan. Källan som springer fram ur Guds hjärta. En källa som ger liv och liv i överflöd.

Jesus säger i Johannes 7:37:

”Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten.”

En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman