söndag, 20 januari, 2019

Livets källa

Livets källa

januari 15, 2015 Publicerad av Kommentera

Andra söndagen efter trettondagen.

”Har du druckit något vatten i dag”? Så frågar min fru mig nästan varje dag. Hon jobbar inom vården och vet att det är viktigt att dricka vatten. Jag har en 50 cl Loka-flaska med skruvkork som jag fyller med vatten cirka tre gånger om dagen. Flaskan följer mig till arbetsrummet, till TV-rummet och under natten står den vid mitt nattduksbord. Jag dricker ofta vatten till maten och jag tycker att det finns ingenting godare, och mer svalkande än vatten, när man är riktigt törstig. Flaskan byter jag alltid ut strax innan etiketten lossnar, för att utan etikett, kan jag inte lämna flaskan till den återvinningen för pantflaskor, som EFS i Svensbyn har initiera. De har nämligen en ständigt pågående pantflaskinsamling, där all inkomst går till HIV-/AIDS smittade barn i Tanzania. Vattenflaskan blir mig till hjälp under några veckor, för att sedan, genom återvinningsproceduren, bli till hjälp för någon törstande och hjälpbehövande i Tanzania.

Till helgen möter vi i texterna en törstig Jesus. Vi möter honom sittande vid en brunn, strax utanför Sykar, där han kommer i samtal med en kvinna. Han ber henne om vatten till att släcka sin törst. Samtalet mellan honom och kvinnan förs över till ett vatten som hon skulle kunna dricka, ett vatten som Jesus kallar för det levande vattnet. Om hon tog del av detta skulle hon aldrig mer behöva törsta. Hon säger till honom, ”ge mig av det vattnet”.

Kvinnans rop hörs även i dag. ”Ge mig av det vattnet”. Det finns mycket av törst i dag. En törst efter ett liv med mening i. En törst efter livsglädje. En törst, en längtan efter att bli älskad, sedd, bekräftad; att få bli hel som människa. En törst, en längtan efter att få svar på livets djupaste mening. Jag möter frågorna i själavården eller i sorgehuset eller hos den helt vanlige ”Svensson”. Jag möter frågorna i våra ALPHA-grupper och andra samtalsgrupper.

För mig är svaret på ett sätt ganska enkelt, eftersom jag har mött honom som skänker livet mening, han som är livets källa. Jag har mött Jesus, han som är livets Herre och som säger om sig själv att han är ”vägen, sanningen och livet” (Joh. 14:6). Detta livsförvandlande möte som kan stilla törsten, det mötet, den erfarenheten, den glädjefyllda erfarenheten, den kan bli din. För han finns nämligen där du är, mitt i din vardag för att möta och stilla din törst.

Frugans fråga till mig, ”Har du druckit vatten i dag”? Den frågan ger jag vidare till dig som läser detta. Har du druckit av livets källa?

Herren välsigne din dag.
Gösta Degerman