tisdag, 22 januari, 2019

Nåd och tjänst

Nåd och tjänst

januari 30, 2015 Publicerad av Kommentera

Septuagesima

 

Ordet nåd är ju ett ord som vi vet vad det betyder men ändå förstår vi inte riktigt vad det rymmer.

Hebreiskan ord för nåd är ”chen och chäsäd”. Det översätts med godhet, fromhet, vänlighet eller att böja sig ner, (i vänlighet och förbarmande).

Grekiskan ord för nåd är ”Charis”. Vi har ju försvenskat detta ord till charisma och menar då utstrålning eller en sorts emotionell överföring. Grekiskan menar med ordet nåd, välbehag, ynnest. Ordet ligger också i samma ordstam som ordet glädje.

Latinets ord för nåd är ”Gratis”. Att få något av nåd är att få det gratis, dvs. för inget.

 

Mats Olof Arnoldsson beskriver ordet nåd på detta sätt i ett gammalt EFS-material:

Tänk dej att du är ute och går en kall vinterdag. Du har inga vantar på dej och du fryser om händerna.

Du går in på ett varuhus för att värma dig en stund. Du ser en låda med mjuka härliga vantar och du stoppar in dina stelfrusna händer i ett par av dem. Du känner hur värmen kommer tillbaka i fingrarna det är en härlig vante.

Hade du haft pengar skulle du genast köpt ett par, men just nu är du utan kontanter och av någon outgrundlig anledning så stoppar du ner ett par av dessa vantar i din handväska, och skyndar dig ut mot utgången. Där blir du stoppad av butikskontrollanten. Han säger: ” Kom med här”. Du skäms så mycket att du skulle kunna sjunka rakt igenom golvet där du står. Du känner dig rädd. Hur hårt straff kommer det att bli? Vad ska människorna säga som såg dig bli tagen av kontrollanten?

Inne på kontoret tar butikskontrollanten upp vantarna ur din väska, han håller dem i sin hand, tittar dig djup i ögonen och säger: ” Jag tänker inte anmäla dig”.

Först tror du inte det är sant sen börjar du förstå. Fastän han har tagit dig på bar gärning och du inte kan förneka din skuld, så tänker han faktiskt låta dig gå utan straff.  Det är nåd. Men Guds nåd är mer än så.

Tänk dig sen att butikskontrollanten får syn på dina rödfrusna händer och så räcker han vantarna till dig och säger:  ”Var så god. Du tycks behöva dem. Jag går ner till kassan och betalar dem åt dig.”

Du känner dig både glad och generad och börjar protestera: ”Nej, men i så fall kan jag väl få betala dem till dej sen, när jag har pengar.” Men han förklarar för dig att han vill ge dig dem gratis, som en gåva. Men då försöker du protestera genom att säga att det finns ju billigare vantar i butiken och dom skulle i så fall vara nog så bra.

” Nej, säger han då, dom här vantarna är de finaste och skönaste vi har och dom vill jag att du ska ha, dessutom passar dom fint till din jacka.”

 

Sådan är Guds nåd.

Nåd är att slippa det straff man förtjänat. Nåd är gratis, en gåva. Nåd är Guds sinnelag.

Nåd är ett kännetecken för Guds rike. Nåd är Guds kärleks hjärta som klappar för dig.

Nåd är att tjäna andra, och i nåden föds en glädje att tjäna andra. Därför är det väldigt pedagogiskt riktigt att denna söndags rubrik börjar med nåd och slutar i tjänst.

 

All nåd från vår Herre önskar jag dig.

Gösta Degerman

 

.