söndag, 20 januari, 2019

Påskens vittnen

Påskens vittnen

mars 30, 2016 Publicerad av Kommentera

Andra söndagen i påsktiden

 

Ord med en inneboende kraft, är orden, ”Jag älskar dig”. Undersökningar som är gjorda visar att detta ord är bland de kraftfullaste ord man kan säga till varandra. Vissa undersökningar pekar på att en stor del av svenska folket tycker att dessa ord är viktiga att få höra varje dag. Jag viskar relativt ofta i mina barnbarns öron just dessa ord, morfar/farfar älskar dig. Jag vet av egen erfarenhet hur mitt självförtroende och tilliten till min hustru har ökat när jag själv fått höra orden ”Jag älskar dig”.

Jag växte upp i en familj med 12 syskon. Därför är det inte någon större överraskning för er när jag säger, att jag har inget minne av att jag fått sitta i min pappas knä. Det fanns helt naturligt ingen plats för mig där. Inte heller har jag något minne av att han någon gång sa till mig att han älskade mig. Men ändå kände jag mig älskad. Pappa visade oss sin kärlek på ett mycket praktiskt sätt. Bland annat genom att snickra gevär och pistoler av trä, och fina pilbågar till oss barn, när vi ville leka indianer och cowboys. Han gjorde också fina slangbellor, som han senare fick ångra, när vi råkade panga några rutor. Han uttryckte sig inte med ord, men med sitt engagemang, visade han för oss barn vad kärlek är.

Älskar du mig? Den frågan ställs av Jesus i helgens texter. Det är Petrus som får frågan tre gånger efter det att Jesus har stått upp ifrån det döda.

Petrus som tre gånger hade förnekat att han kände Jesus. Nu står han där vid den Galileiska sjöns strand och möter honom som han för någon vecka sedan, i stor rädsla, sa att han inte kände. Tre gånger ställer Jesus den alltigenom viktigaste frågan till honom.

Älskar du mig?

Jesus hade inte bara genom ord förklarat för Petrus sin kärlek till honom, Jesus hade visat med hela sin varelse hur mycket han älskade Petrus. Han gav sitt liv för honom, likaväl även för dig och mig, för att vi skulle få ta del av den himmelska världens liv. Han har som en älskande pappa satt oss i sitt knä och viskar orden i vårt öra, ”Jag älskar dig”.

Jesus sa ”följ mig” till Petrus, han som hade misslyckats att vara den starke och alltigenom trofaste lärjungen. Han hade inte pangat en fönster ruta med en slangbella, utan han hade misslyckats totalt med sin intention att vara en trogen lärjunge.

Det var inte hans trolöshet eller hans feghet som gjorde honom passande för uppgiften att bli kyrkans förste ledare utan det var alltigenom Guds nåd. Herrens trofasthet var större än Petrus förnekelser och förbannelser. På denna grund står fortfarande kyrkan i dag.

Älskar du mig?

Det är frågan i helgens texter. Uppmaningen är: Följ mig!

 

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman