tisdag, 22 januari, 2019

Prövningens stund

Prövningens stund

februari 20, 2015 Publicerad av Kommentera

Första söndagen i fastan

 

Jag läste om att Zlatan Ibrahimvovic skrivit massor med namn på sin kropp som en symbolhandling för alla dessa barn som ingen känner. Han gjorde det som en del av FN:s World Food program för att stoppa hungern i världen. Över 805 miljoner människor lider av svält i vår värld i dag. Största delen av dessa är barn.

I en lanseringsfilm säger Zlatan,

Mitt namn är Zlatan Ibrahimovic. Var jag än går känner folk igen mig. Säger mitt namn. Hejar på mig. Men det finns namn ingen hejar på. Carmen. Rahma. Antoine. Lida. Cheeuy. Mariko.

Med askonsdagen börjar fastetiden som sträcker sig 40 dagar fram till påskafton. Fastetiden är en tid i kyrkan där man tydligare än vanligt vill pröva sitt kristna liv genom att försaka av sitt eget till förmån för dem som lider nöd. Genom fasteinsamlingen som börjar denna dag ges vi en möjlighet att kunna avstå från olika inköp för att istället ge till dem som verkligen behöver.

Även om vi inte är kändisar som Zlatan, så kan vi göra skillnad om vi ställer oss upp som ett enat folk mot barnfattigdomen och svälten i vår värld. Det lilla kan göra skillnad.

I helgens texter möter vi en hungrig Jesus. Han har fastat i 40 dagar ute i öknen för att i ensamheten förbereda sig inför sitt kall att ge världen frälsning, förlåtelse och evigt liv. Han utsätts för prövningar av Satan för att luras att avstå det uppdrag han fått.

Men Jesus hänvisar till skriften, till ordet. Han säger ”Det står skrivet”. Tre gånger frestar Satan honom att lämna sitt uppdrag och att i stället tillbe honom. Men Jesus hänvisar varje gång till skriften. Till sist säger Jesus till honom:”Gå din väg Satan. Det står skrivet Herren din Gud skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka.”

Du och jag frestas varje dag att lämna vårt uppdrag som Herren gett oss. Vi har fått ett uppdrag att älska våra medmänniskor. Våra prövningar är inte svälten, men det finns en svält, en hunger i dag efter meningen med livet. En hunger att vara älskad och sedd.

Zlatan skrev alla dessa namn på sin kropp som en symbolhandling att solidarisera sig med dem som har det allra svårast i vår värld.

Jesus har också skrivit namn på sin kropp. ”Se på mina händer har jag tecknat dig”, säger han i Jesaja 49:16. Det har han inte gjort med bläck och penna utan med grova spikar som drevs genom hans kropp. Där finns du Gertrud, Siv, Bengt, Viola, Kerstin, Gustav, Per och vi alla som finns här i Piteå, Älvsbyn, Norrbotten, Sverige, ja alla världens namn är tecknade i hans kropp.

Se på mina händer har jag tecknat dig du är min.

Prövningens stund kan vara för oss i Sverige att våga släppa taget om det som vi tycker är vårt. Våga släppa in vår medmänniska in i vår egen nöd och se andras nöd.

 

Glöm nu inte vart ditt namn är tecknat.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman