tisdag, 22 januari, 2019

Rik inför Gud

Rik inför Gud

september 15, 2016 Publicerad av Kommentera

 

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet

När du läser det här är jag just hemkommen efter en 250 mil lång bilresa. Jag och frugan har åkt runt och hälsat på en del av min släkt och övriga vänner. Jag har nu blivit rik på tid, eftersom jag blev pensionär på riktigt i lördags. Därför snurrar det runt i mitt huvud, olika möjligheter jag fått att använda min nyvunna tid. Jag fick en god tanke mig tillsänd av min sonhustrus storebror. Deras familj kom till Sverige som flyktingar från det krigshärjade Kosovo och för dom är familjen oerhört viktig. Vi har blivit en del av deras familj sedan vår son äktade hans syster. Det var ett måste att hälsa på honom och hans familj när vi anlände till Göteborg. Vi togs emot med varma kramar både av honom, hans hustru och barn, vi var ju släkt. Det som rörde mitt hjärta lite extra, var att när vi lämnade dom, så kom frugan ihåg att hon hade påsar med olika godsaker i sin väska, som hon glömt att ge till barnen. Frugan plockade upp sin mobil och sms:ade ett ganska långt meddelande om sin fatala miss att glömma ge barnen godispåsarna. Genast fick hon till svar, ”Anita, godis det är bara saker, det som betyder något det är att ni kom till oss”.

Helgens texter har som rubrik – Rik inför Gud. Jesus ger oss en undervisning om rikedomens lockelser. Han berättar med liknelser om hur rikedomen kan snärja oss till att mista vårt fokus på det som är det enda viktiga. Han säger bland annat att ”Där din skatt är där kommer också ditt hjärta att vara”. På sjuttiotalet sjöng Pelle Karlsson, ”När du går över floden går du ensam”, och i en sångstrof sjunger vi, ”Du kan ingenting ta med dig dit du går”. Att samla på sig rikedomar här på jorden hjälper inte inför evigheten. Den rike bonden som samlar i sina lador får höra från Gud. ”Du dåre, i natt ska ditt liv tas ifrån dig, och allt du lagt på hög vem skall få det”?

Min sonhustrus bror hade en allt igenom klarsynt distinktion när han fastslog, att det viktiga inte var saker, utan gemenskap.

Rik inför Gud är att ära skaparen istället för det skapade. Tomhänta kom vi till världen, tomhänta ska vi en gång lämna denna jord. Det är en stor rikedom att ha vänner, men det är också en konst att behålla sina vänner. När det gäller Gud så är han en sådan vän som aldrig sviker och alltid finns vid vår sida. Han är vännen att luta sig mot, han är vännen som älskar oss, hurdant vårt liv än gestaltat sig. Rik eller fattig, gammal eller ung, man eller kvinna, vi är alla hans barn som han älskar. Det viktiga är inte våra ägodelar, vår status, etnisk eller religiös tillhörighet. Det viktiga, att vara rik inför Gud, det är att komma till honom. Min sonhustrus brors ord gäller också som om det vore ett ord från Gud. ”Godis det är bara saker, det som betyder något är att ni kom”.

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman