tisdag, 22 januari, 2019

Rik inför Gud

Rik inför Gud

september 25, 2015 Publicerad av Kommentera

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet

 

 

Om du har TV kanaler med reklamavbrott har du säkert mött mött reklamen från Keno där det raljeras med att det är så besvärligt att vara rik. Man blir tvungen att hålla rätt på så många fjärrkontroller eller det är så svårt att vara på långa solsemestrar, eller att få problem med bubbelpolens vattenstrålar osv.

Helgens texter handlar om rikedomens baksida. Att vara rik säger bibeln, är inte fel, men det kan leda till stora frestelser, att bli egocentrisk i sitt förhållningssätt till andra.

Vi ser hur pengarna styr vårt samhälle idag. Pengar från vår gemensamma kassa, alltså statens, landstingens och kommunernas kassor stryps på olika sätt.

Att solidariskt hjälpa de ensamma, gamla och sjuka, är inte längre den prioritering som ligger högst upp på agendan. De röster vi hör i dagens samhälls debatt handlar till stor del om hur stor vinst och besparing, som vi kan göra inom just mitt ansvarsområde. Personalen i våra skolor, förskolor, sjukhus, äldreboenden och vårdinrättningar har fått fler och fler arbetsuppgifter, medan man skurit ner på personaltätheten.

Det får sin konsekvens i att allt fler anställda blir sjuka och utbrända.

Vi har mist den tanken som bibeln har, nämligen; ”ge så ska ni få”, ”allt vad ni vill att människorna ska göra för er det ska ni göra dem”, ”vad helst ni har gjort mot en av dessa mina minsta det har ni gjort mot mig”.

Att vara rik inför Gud, det är att investera i våra medmänniskor. Moder Theresa ägde inte mycket, men hon var oerhört rik i sina relationer med de fattigaste av de fattiga. Jag känner mig glad över att vara svensk när jag sett hur man i olika städer kommit samman för att välkomna flyktingarna till vårt land. Eller när jag möter osjälviska människor här i Piteå som ställer upp med sina gåvor, talanger och ekonomiska muskler.

Helgens texter är väldigt allvarliga, och de ställer frågan om hur vi har investerat våra liv. Har vi investerat i oss själva, eller har vi investerat i våra medmänniskor.

Jesus har investerat hela evigheten in i ditt liv, genom sin offerdöd på korset, för att just du skulle få ärva den rikedom, som hör den himmelska världen till. Rik inför Gud blir vi, när vi har Jesus som vår vän och frälsare.

 

En skön helg önskar jag dig.

Gösta Degerman