söndag, 20 januari, 2019

Ett nådens år

Ett nådens år

november 28, 2014 Publicerad av Kommentera

Första söndagen i advent. 

 

Då var det då dags igen att plocka fram adventsstjärnan och ljusstaken ut ur förrådet. En ljusslinga är redan virad runt balkongräcket och lyser så där mysigt som det bara kan göra under den här adventstiden. Det är just nu korta dagar och många mörka kvällar och nätter.

Därför brukar hustrun vid den här tiden på året, ta mig under armen och gå ut på kvällarna för att vi, tillsammans, ska få se, och uppleva, de många vackert utsmyckade fönstren och balkongerna runt om i vår stad. Jag blir nästa euforiskt, nostalgiskt, uppmuntrad av att se så många ljus. Alla dessa stjärnor och adventsljusstakar ger mig en varm känsla av att det är många med mig som gläds över det som komma skall, att vi förbereder oss för ett Jesus möte.

Första Advent är den första söndagen på vårt kyrkoår. Detta nya kyrkoår, börjar när det är som allra mörkast. Hösten och vintern är ju en tid av mörker och kyla men mitt i detta mörker kommer Gud till oss och påminner oss om det hopp han gett mänskligheten. Han har gett oss sitt ljus.

Vid dopakten, överräcker vi ett dopljus till dopföräldrarna, med orden. ”Tag emot detta ljus. Det är en påminnelse om Jesus som sade: Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

Under advents och jultiden möts vi av det glada budskapet att Gud har sänt sin egen älskade Son hit till den här värden för att ge dig och mig ett hopp inför evigheten.

När adventsstjärnan lyser i fönstret, då påminns vi om, att till och med himla- valvet ger Gud sin ära, när stjärnan stannar över stallet i Betlehem.

När vi tänder det första adventsljuset ger det oss en aning om, att Gud har i mörkret tänt sitt ljus, till att ge folken hopp. Ljuset talar till oss om att Gud är ljus och inget mörker finns i honom.

Att mörkret tätnar och snön yr behöver inte göra oss vemodiga när vi kan se fram mot advents och jultidens underbara sånger och texter som handlar om det hopp, ljus, frid och glädje som Gud i Jesus Kristus ger till oss.

 

En god helg önskar jag dig

Gösta Degerman