söndag, 20 januari, 2019

Vägen till livet

Vägen till livet

maj 3, 2017 Publicerad av Kommentera

Fjärde söndagen i Påsktiden

Morfar kan vi få köpa en lyxshake på MAX, snälla, snälla morfar kan vi det?

Det var två av mina barnbarn Ida och Elma som försökte övertala mig att köpa en lyxshake som är en blandning av glass och grädde och någon sorts söt sås. Efter viss övertalning från min sida kunde de acceptera att jag gjorde lite chokladsås och glass från frysen, toppat med banan. Flickorna blev mycket nöjda med den kompromissen.

De två kusinerna kom förbi efter skolan för att hålla morfar sällskap en liten stund, eftersom deras föräldrar inte hunnit hem efter jobbet. Det är alltid trevligt att träffa barnbarnen och få en varm kärleksfull kram av dessa små. Jag vet att de känner sig sedda och älskade av deras mormor och morfar, det gör att de kan vara spontana och raka, som bara trygga barn kan vara.

Barnbarnen brukar ju kallas för livets efterrätt av morföräldrar. Det ligger något väldigt vist och äkta i den devisen.

Helgens texter tar oss in i tankarna omkring vägen till livet, då pekar Jesus på det bud som han återkommer ganska ofta till i sin undervisning. Han säger att ”såsom jag har älskat er skall också ni älska varandra”. Javisst det är ju ganska enkelt för mig att älska mina barnbarn eftersom de också i sin tur, visar med hela deras varelse, att de älskar en tillbaka. Men Jesus talar också om, att vi även ska älska den som vi inte tycker om, ja till och med de som man hatar, ska vi visa kärlek.

En som verkligen visade kärlek till alla medmänniskor var fredspristagaren Moder Theresa. Hon blev ju saligförklarad av Påven ganska snart efter sin död. En person som jag tycker vandrar i moder Theresas sandaler, det är en god vän till mig, här i Piteå. Enligt min mening borde han utses till århundradets Piteåbo.

Han har under många år hjälpt utsatta, fattiga och invandrare med olika problem. Inte bara med vänliga ord utan även i olika praktiska sammanhang. Han vill inte framhäva sig själv som om han gjort något speciellt, utan att han bara är en medmänniska.

”Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek”, säger Jesus. Jo de flesta som kommer i kontakt med denne man, de förstår att han har Jesus som sitt föredöme. Han predikar inte med ord, utan med handling.

Jakob skriver i sitt brev, (Jak 2:18) ”visa mig din tro utan gärningar så skall jag med mina gärningar visa dig min tro”. Det är som skrivet i denne mans DNA, att han med sina gärningar visar sin tro.

Mina barnbarn de behöver inte visa, eller prestera något för att jag ska älska dem. Jag älskar dem hur de än är, de är en del av mig. Hemma hos mormor och morfar behöver de inte prestera något, de behöver bara vara. På samma sätt får du och jag bara vara inför Gud, prestationslöst är vi älskade. När vi upptäcker detta, då kan det få utmynna, i det som jag har vittnat om, att denne älskvärde man, denne Moder Theresa liknande man, utstrålar Jesu kärlek mitt i sitt vardagsslit.

Vägen till livet är något så enkelt, som att bara vila i Gud, då sker det saker både i oss, och runt oss.

Mina barnbarn fick ingen lyxshake, men de fick något annat som var betydligt godare. När du och jag söker Gud, kanske vi inte alltid får det vi tänkt, men han har alltid det goda i åtanke i allt han gör för oss.

Jag vill påminna om en sak, som de flesta säkert redan vet, att vi är älskade, sedda och dyrbara i Guds ögon.

Allt gott

Gösta Degerman