tisdag, 22 januari, 2019

Vägen till livet

Vägen till livet

april 25, 2015 Publicerad av Kommentera

Fjärde söndagen i Påsktid

Jag har en hoppets låda både i lägenheten men också ute vid stugan. Denna hoppets låda är vad den säger att den är, nämligen en låda man ställer sitt hopp till. I den där lådan finns skruvar och muttrar, brickor och olika plast och plåtbitar som jag slängt dit i förhoppning om att en dag ska jag kanske behöva dem. Jag tror, att i de allra flesta hem så finns det en sådan hoppets låda.


Till den här lådan kan jag gå när jag behöver en skruv eller en mutter till båten eller bilen. För det mesta hittar jag det jag söker, ibland dessa, för ögat, värdelösa saker. Förvisso kan det gå långt mellan gångerna jag behöver uppsöka denna låda, men på något märkligt sätt känner jag igen var många av dessa muttrar och skruvar befann sig, innan de hamnade i lådan. 


Jesus talar i söndagens texter om att han ska lämna dem för en tid och att de senare ska få möta honom igen. Han använder bilden av en kvinna som ska föda. När hon är i värkarna har hon det svårt, men sedan hon fött barnet, glömmer hon sina plågor i glädjen över att en människa har fötts. Ofta har vi i kyrkan använt oss av bilden att födas, när man har fått göra den inre resan att upptäcka Jesus som Herre och frälsare. Det finns många som kan vittna, om hur man gått från mörker till ljus, när upptäckten är, att frälsningen är gratis, och redan given en gång, för snart 2000 år sedan. Det blev som en nyfödelse, glädjen vet ingen gräns, när man upptäckt Jesus.

Vägen till livet är helgens tema och många är det somupptäckt, att vägen till livet är Jesus.


Det är här som hoppest låda kommer in i min tankebana. När jag behöver en skruv eller mutter till något som jag försöker att laga, då går jag till hoppets låda. Varför då? Jo jag har en erfarenhet av, att där finns den mutter jag söker. Många människor söker i sin förtvivlan efter frid med Gud i olika ismer och trosriktningar, det är som om jag skulle leta efter en mutter, i besticklådan. Jag letar inte i besticklådan eftersom jag vet, att det inte finns någon mutter eller skruv i den lådan.


”En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni ska se mig igen”, säger Jesus i texten. Han talar om att återseendets glädje ska bli stor. När jag hittar rätt mutter eller bricka till det som jag försökt att laga, då blir också återseendets glädje stor. 

Det jag ville försöka att säga med denna andakt är, att det är viktigt att leta på rätt ställe. Hoppets låda kan vara din kyrka, ditt bönhus, din kristne kamrat. Lycka till med letandet efter vägen till livet. Jag vet att Jesus väntar på dig.


En skön helg önskar jag dig

Gösta Degerman